sâmbătă, 2 octombrie 2010

Religia dacilor

Cred ca cel mai inexplicabil lucru in legatura cu stramosii nostrii geto-daci este disparitia aproape totala a religiei acestora. In conditiile in care credintele religioase ale dacilor erau superioare multor altor conceptii contemporane lor, este de neinteles cum acestea au fost inlocuite asa de usor cu o alta credinta. La ora actuala tot ce a ramas din vechiul cult religios sunt doar o serie de obiceiuri asociate cu diversesarbatori religioase crestine ,prezente mai ales in mediul rural. Oare si-au parasit dacii zeii asa cum presupun unii istorici ca si-ar fi parasit si limba? Oare expansiunea crestina ,foarte bine pregatita si sustinuta de diverse mari puteri de-a lungul a sute de ani ,nu a gasit in religia daca o piedica ,chiar daca ea persista pe aceste meleaguri de sute si mii de ani? In lipsa unor raspunsuri la aceste intrebari, tot ce pot sa fac este o prezentare a religiei dacilor. Amintesc cititorului ca faptele si ideile prezentate aici au trecut inevitabil prin filtrul gandirii mele si ca pentru o relatare istorica mai exacta este preferabil sa se studieze una dintre multele lucrari din acest domeniu.

Generalitati

Principala referire ramasa despre istoria tracilor in general si a getilor in special ii apartine lui

Herodot:
"Ei cred ca nu mor, ci ca cel ce-si da sfarsitul se duce la zeul Zamolxis; unii dintre dinsii cred ca acesta este Gebeleizis.Acestui zeu ei ii trimit un mesager ales de o majoritate si pe care il insarcineaza sa transmita cererile fiecaruia. Iata cum se realizeaza acest lucru: cativa dintre ei se aseaza in rind tinand in maini cate trei sulite ,altii il apuca de maini si de picioare pe cel ce trebuie trimis la Zamolxis si il arunca in aer astfel incat acesta sa cada pe varful armelor. Daca acesta este strapuns si moare ei cred ca zeul l este prielnic ,iar daca nu moare ei dau vina pe mesager ,pe care il considera un om de nimic, si aleg un altul pe care sa-l trimita. Acestuia i se da aceeasi insarcinare cat este inca in viata. Tot acesti traci cand tuna si fulgera trag cu sageti in sus ,spre cer, si arunca amenintari la adresa zeului."
Tot Herodot aduce lamuriri si asupra ritualurilor ce au loc la nasterea sau moartea unui trac.El ne spune ca atunci ,cand se naste un copil, tracii il plang pe acesta pentru bolile ce va trebui sa le infrunte dar "pe morti ei ii ingroapa (N.A. asa am preluat acest citat nu stiu daca ritul inmormantarii este mentionat de Herodot sau este o greseala a autorului care a redat citatul) cu veselie ,pe motiv ca a scapat de atatea rele si ca este binecuvantat...",la moartea unuia dintre ei una dintre sotii "care a fost considerata cea mai buna de catre sot ,este slavita ,omorata si ingropata cu acesta. Celelalte sotii sunt foarte suparate si se considera dezonorate...".Acest citat nu se refera la daci ci la trausi dar Herodot afirma ca acestia indeplinesc ritualuri specifice si altor traci.
Aceste citate ilustreaza caracteristicile generale ale religiei trace ,si deci probabil si geto-daca. Se lamureste faptul ca acestia foloseau sacrificii umane catre zei si ,cred eu , faptul ca dacii erau foarte credinciosi religiei lor ducandu-si intreaga viata de la nastere si pana la moarte in spiritul credintei lor. Sacrificiile sunt voluntare si considerate un semn de mare respect iar obiceiurile de inmormantare si nastere fac parte probabil deja din spiritul trac care ii identifica drept un popor cu totul aparte ,cu conceptii si obiceiuri foarte diferite de ale altor popoare. Trebuie totusi subliniata caracteristica tribala a religiei trace, in sensul ca obiceiurile pot diferi de la trib la trib, si ca practicile prezentate mai sus este posibil sa nu fie valabile pentru anumite ramuri ale neamului trac.

Zamoxis
Voi incepe prezentarea zeilor daci cu Zalmoxis pentru ca acesta este considerat, in general ,cel mai important zeu al dacilor si chiar al tracilor in general. Mai intai trebuie mentionat faptul ca mai multi istorici ,printre care si Vasile Parvan, au considerat ca religia daca era de fapt o religie monoteista si ca Zalmoxis sau Gebeleizis sunt doar diverse ipostaze ale unui zeu unic, un zeu al carui nume nici macar nu putea fi rostit. Dar sa me intorc la Zalmoxis si la marturia lui Herodot care afirma ca a afla de la grecii de la Hellespont si Pont ca Zalmoxis a fost un sclav din Salmos care a slujit si la Pitagora. Mai apoi insa tot el afirma ca dupa parerea sa "Zamolxis a trait cu multi ani inaintea lui Pitagora". Herodot mai spune ca ascensiunea lui Zamolxis in randurile daco-getilor s-ar fi datorat educatiei ioniene superioare pe care acesta a deprins-o din timpul sederii sale in Grecia. Se mentioneaza si un posibil motiv pentru divinizarea sa si anume faptul ca acesta "coborandu-se in locuinta subterana a ramas acolo timp de trei ani. Tracii il regretara si il jelira ca pe un mort. In al patrulea an insa el li se arata, astfel incit ei vazura adeverindu-se toate cele spuse de Zamolxis." Acest pasaj a generat de-a lungul timpului o serie de discutii contadictorii ,istoricii formand doua tabere : una care sustine ca Zamolxis a fost un sclav grec si alta care afirma ca acest lucru ,fiind pus sub semnul intrebarii chiar de Herodot ,nu este demn de crezut. Exista totusi marturia ca Zalmoxis este cel care a impus cultul nemuririi , cult ce a avut un mare impact asupra tracilor ,cult ce le-a oferit un caracter aparte printre alte popoare. Se cunoaste , ca lucru general acceptat si sustinut de scrierile antice , nepasarea tracilor fata de moarte ,acestia acceptand moartea cu calm si chiar voluntar. Trebuie subliniat faptul ca acesta religie a devenit o parte din sufletul trac , indiferenta fata de moarte nu este un act de bravada sau de aparenta ,nu exista marturii istorice care sa afirme ca ,spre exemplu ,petrecerile ce aveau loc la inmormantarea unui trac reprezinta doar o bucurie rituala ,doar niste reguli ce trebuiau acceptate pentru a nu-l supara pe zeu, si nu bucuria reala a unui om care considera ,din tot sufletul ,ca o fiinta iubita a plecat intr-un loc mai bun. De-a lungul a sute de ani razboinicii traci s-au remarcat prin eroismul lor , prin "cautarea" mortii ,nu in scopul de a devenii eroi ci pentru ca asa erau ei.

Calaretul trac (Eroul zeu)
O trasatura unica a religiei trace o constituie credinta in calaretul trac. Dupa unii istorici acesta era fiul Marii Zeite ,mama tuturor zeilor , si era figura centrala a religiei trace. El reprezenta un erou-zeu aducator de speranta ,care vede si aude tot , un zeu al soarelui si al lumii subterane , protector al vietii si aparator impotriva raului. As vrea sa fac o mica paranteza . Ma intriga slaba mediatizare in tara noastra a acestei figuri eroice antice .Din motive necunoscute mie ,cartile de istorie din scoli nu mentioneaza nimic despre acest zeu-erou ,desi marturii istorice exista la tot pasul ,calaretul trac fiind foarte cunoscut si de vechii greci si romani. Este trist ca un popor cu o istorie asa de aparte sa nu inteleaga importanta existentei eroilor autohtoni pentru educatie si pentru intarirea unei constiinte nationale atat de patata la ora actuala. Dar sa revenim la istorie ...

Marturii despre calaretul trac exista sub forma a mii de reprezentari pe vase de lut sau pe diverse alte obiecte si a sute de sanctuare. Mai tarziu acest erou a fost asimilat de religia crestina sub forma Sfantului Gheorghe. Exista marturii conform carora in Bulgaria ,la inceputul acestui secol ,oamenii mergeau inca in pelerinaj la unul dintre sanctuarele dedicate acestui zeu (dar nu si in Romania??? N.A.). In ciuda dezinteresului pe care se pare ca romanii il acorda istorie lor ,nu pot sa nu remarc impactul pe care il are (sau l-a avut pana de curand ) figura Sfantului Gheorghe ,lucru dovedit de prezenta masiva a acestui nume. Prezenta acestui erou zeificat pare sa se suprapuna perfect peste imaginea de razboinici pe care si-au faurit-o tracii de-a lungul timpului si peste credinta in nemurire propovaduita de Zamolxis.

Dionis
Voi spune doar cateva cuvinte fata de acest zeu a carui influenta este mai mult banuita decat demonstrata. Se pare ca si cultul lui Dionis a avut un mare impact in Dacia. Relevant este faptul ca marele preot dac ,din vremea lui Burebista , Deceneu a ordonat taierea viilor. Acest fapt a dat nastere la doua interpretari. Prima interpretare a fost ca actul tairii viilor a avut un caracter administrativ si ca a avut scopul de a limita consumul de vin si a-i face pe daci sa acorde un mai mare interes indatorilor fata de stat. O a doua interpretare se refera tocmai la dezvoltarea cultului lui Dionis ,zeul grec al vinului si petrecerilor , lucru considerat de marele preot Deceneu drept o amenintare la adresa adevaratei credinte.

6 comentarii:

  1. Este un privilegiu să împărtășim lumii această mărturie miraculoasă. Aceasta este Beth Walters din Anglia. Soțul meu a divorțat de mine acum 4 luni și eram plin de remușcări pentru că nu știam ce să fac pentru a schimba problemele soțului meu. Am căutat pe internet pentru ajutor cu privire la modul în care aș putea obține ajutor în căsătoria mea și am descoperit martori minunați ai vrăjirii dragostei wight care era progresivă odată cu vrăjile sale. L-am contactat și dr. Wight mi-a spus că îmi va pregăti o vraja pentru a-l aduce înapoi pe soțul meu. Eram sceptic, dar nu am avut de ales decât să lucrez cu el. 2 zile mai târziu, soțul meu m-a sunat să vin acasă din acea zi și până acum, am trăit liniștit. S-a întors acum cu atâta dragoste și grijă. astăzi mă bucur să vă anunț că acest vrăjitor are puterea de a aduce înapoi iubitorii și cel mai surprinzător lucru este că dragostea noastră este foarte puternică acum, fiecare zi este fericire și bucurie. și Nu există nimic ca a fi cu omul pe care îl iubești. Îl voi recomanda pe Dr.Wight oricui are nevoie de ajutor. Dacă aveți probleme, contactați Dr.Wight, vă garantez 100% că vă va ajuta !!.
    E-mail: wightmagicmaster@gmail.com

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale reale. Numele meu este Zara Matteo. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-mi aduce soțul înapoi, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR WHITE îi ajută pe ceilalți, am decis să-i trimit un mesaj prin WhatsApp: +17168691327. să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile, întrucât el m-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci fostul meu m-a sunat. Domnule, acum suntem mai fericiți ca niciodată. Totul arată perfect și atât de natural! Vă mulțumesc foarte mult domnule pentru vrăjile dvs. autentice și incontestabile. aici din nou e-mailul său:

    wightmagicmaster@gmail.com

    .com Îl poți și Whatsapp:
    +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  3. Unë po e ndaj këtë dëshmi për partnerët që vuajnë në marrëdhëniet e tyre, sepse ka një zgjidhje të qëndrueshme. Burri im më la mua dhe 2 fëmijët tanë për një grua tjetër për 3 vjet. U përpoqa të jem e fortë vetëm për fëmijët e mi, por nuk munda t'i kontrolloja dhimbjet që më mundonin zemrën. Isha i lënduar dhe i hutuar. Unë kisha nevojë për një ndihmë, kështu që bëra një kërkim në internet dhe hasa në një faqe ku pashë Dr.Fady një magjistar, që mund të ndihmojë të kthehen të dashuruarit. E kontaktova dhe ai bëri një lutje dhe magji të veçanta për mua. Për çudinë time, pas disa ditësh, burri im u kthye në shtëpi. Kështu u ribashkuam përsëri dhe kishte shumë dashuri, gëzim dhe paqe në familje. Ju gjithashtu mund të kontaktoni Dr.Fady, një magjistar i fuqishëm për zgjidhjet e kontaktit të tij
    drfady720@gmail.com ose mund ta shtoni në Whatsapp +2349039422406

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare problemă are o soluție atunci când întâlnești persoana potrivită! Nu vă fie teamă că există un magician excelent și un rezolvator de probleme spirituale care este capabil să vă pună capăt problemei. Vreau să-l apreciez pe Dr fady pentru că mi-a restabilit căsnicia cu magia ei, După 1 an de despărțire cu soțul meu, cu ajutorul minunatului magician Dr fady soțul meu a venit acasă și acum suntem fericiți împreună definitiv, încă o dată vă mulțumesc pentru Dr Fady a vindecat, de asemenea, tot felul de boli și cum ar fi,

    1 DECLARAȚIE DE IUBIRE
    2 WIN S EX RETURN
    3 FRUCTE DE GOMS
    4 ANUNȚ DE PROMOVARE
    5 DECLARAȚIE DE PROTECȚIE.
    6 MAGIA AFACERILOR.
    7 DECLARAȚIE DE MUNCĂ BUNĂ.
    8 HIV SIDA.
    9 OPRIȚI AVORTAREA.
    10 MIROOD ANUNȚ DE ANUNȚ.
    11 CAUZĂ TELEKINEZĂ.
    LOTERIA ORTOGRAFĂ ȘI CAZUL JUDICIAL Contact Contactați-l pentru ajutor prin: drfady720@gmail.com
    WHATSAPP:+2349039422406

    RăspundețiȘtergere
  5. Emri im është moise. Unë jam një burrë i martuar që kam pasur një keqkuptim me gruan time sepse nuk arritëm të lindnim asnjë fëmijë. Unë u verbova dhe fillova të abuzoja me gruan time, duke i thënë se ajo ishte shkaku i gjithë problemit tonë. Por kurrë nuk e dija se dikush tjetër ishte shkaku i problemit tim familjar. Një ditë po mendoja për gjërat dhe gati sa nuk i telefonova gruas sime për ta pyetur se nga vinin problemet tona. Ajo kurrë nuk dinte çfarë të thoshte, si një burrë që nuk mund të duroj më, kështu që ia shpjegova një miku që më prezantoi me një njeri shpirtëror të quajtur Dr. Fady i cili do të më jepte një zgjidhje që nuk mund ta besoja. do të funksionojë për mirë në familjen time. Kontaktova me njeriun shpirtëror, i shpjegova situatën dhe ai më tha gjërat që duheshin për sakrificë. Pas një muaji punë, gruaja ime mbeti shtatzënë dhe unë isha shumë e lumtur për këtë, sepse kjo ishte gjithçka që prisja falë Dr. Fady për gjënë e madhe që bëri për familjen time. Mos u shqetësoni për problemet tuaja të jetës, kontaktoni Dr. Fady në Whatsapp: +2349039422406 ose me email: drfady720@gmail.com

    Ju gjithashtu mund ta kontaktoni atë për magjitë e mëposhtme

    magjia e dashurisë
    magji e lotarisë
    magjia e hakmarrjes
    magji e mbrojtjes
    Drejtshkrim për kancerin
    Drejtshkrim për të rikthyer ish-burrin/të dashurin/të dashurën tuaj
    Drejtshkrim për abort
    Unazat magjike për fuqitë për të urdhëruar gjërat të ndodhin
    dhe çdo gjë tjetër që ju shqetëson në jetë

    RăspundețiȘtergere
  6. Prima dată când mă întâlnesc cu un medium psihic și trebuie să spun că chiar merită. Au trecut 6 luni de când soțul meu m-a părăsit fără să spună nimic. Toate datorită doctorului Ellen am reușit să mă conectez din nou cu soțul meu cu vraja lui puternică de dragoste pentru reuniune și acum mă iubește mai mult decât înainte. Veșnic recunoscător cu The Great Dr Ellen! Recomand cu căldură, datele sale de contact WhatsApp (+2348106541486 ).Email: ellenspellcaster@gmail.com

    RăspundețiȘtergere